X-mas

A karácsony, mint keresztény ünnep, nem ismeretlen számomra, mert Indiában (ahol a keresztények száma 3 százalék körül van) is hivatalos nemzet ünnep. Ott sokszor Xmas-nak becézik, ami az angol Christmas szóból ered, és például Új-Delhiben, a Szent Szív székesegyháznál szoktak ilyenkor gyertyát gyújtani, illetve karácsonyfaként mangó-és banánfát öltöztetnek ünnepi díszbe.

CHRISTMAS

Én magam nem ünnepelem a karácsonyt, mert hindú vagyok, és az én vallási szokásaim mások, de ettől még nagyon érdekelt, hogy miként zajlik egy ilyen ünnep. Tudom például, hogy ilyenkor szokás fenyőfát állítani, egymást megajándékozni és a családtagok is összejönnek, felkeresik egymást. Nálunk, Indiában sok ilyen “összejövős” ünnep van. 🙂
Az adventi koszorúval viszont most találkoztam először. A fenyővel és gyertyákkal (hagyományosan három lila és egy rózsaszínű) díszített koszorú elkészítésében én is részt vettem. Mivel a magyarországi tartózkodásom alatt Budapesttől nem messze lakom, egy kisvárosban a Pilisben, egy erdő közeli házban, ezért saját kezűleg gyűjtöttem fenyőágakat a koszorúhoz, hogy én is hozzájáruljak valamivel az ünnepi díszhez. Az elkészült koszorú nagyon szép lett, egy alkalommal én gyújthattam meg a gyertyákat!

December 24-én, (szenteste, ahogy mondják) ünnepi szárít vettem fel. Szeretem ezt a szárít, olyan szép, irizáló színe van, aszerint változik, ahogy ráesik a fény.

unnepi szari
ünnepi szárí

A ruháról eszembe jutott egy régi karácsonyi ünnepség, néhány évvel ezelőtt, éppen december hónapban egy nemzetközi konferencia zajlott Franciaországban, ahol több szakmabeli kollégával is találkoztam, mindannyian viselettörténeti előadásokkal és az azzal kapcsolatos kutatásainkkal készültünk. A japán kollegina, Etsuko téli kimonójára, és arra a szép virágdíszes obijára (selyemöv) még most is emlékszem, de a thai kollegina ruhája is emlékezetes volt.

regi kep_nemzetkozi konferencia_karacsony
régi kép egy konferencia utáni ünnepségről, már a karácsony jegyében

Visszatérve december 24-re, aznap egész délelőtt sürgölődtünk a házban, szépen rendet raktunk, dél körül megterítettük az asztalt, ebéd után feldíszítettük a fenyőt (nagyon nagy fenyő volt és szúrt is, de az illata finom volt), majd este a fa köré gyűltünk és átadtuk egymásnak az ajándékainkat. Én nyakláncot és díszes szárí-kapcsot kaptam, azonnal fel is próbáltam mindent. Aznap este későn mentem aludni.

Az ünnepek alatt szállásadóm sorra látogatta családtagjait, én vendégként vele tartottam. Most, hogy már ilyen sokat utazom vonattal, saját bérletem is van! Itt nem volt olyan zsúfoltság, mint az indiai vonatokon, egyedül ülhettem egy ülésen. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Powered by WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: