2018/09/01/az-istenek-is-voltak-gyermekek

2018/09/01/az-istenek-is-voltak-gyermekekAz istenek is voltak gyermekek – Rádhiká a Hopp Múzeumban


Az istenek is voltak gyermekek

A legjobb ajánlat a szerencsejátékosok számára heart of vegas pokies. Na gyere. Fokozott esély a nyerésre! A hindúk hite szerint az istenek sem öröktől fogva léteznek, hanem ők maguk is születtek, noha születésük és életidejük nem összehasonlítható a halandókéval, azonban egynémely cselekedetük nagyon is emberi:)

Egy korábbi bejegyzésemben már meséltem a világszép Dévakí nyolcadik gyermekeként születő Krisnáról (Visnu nyolcadik megtestesüléséről), akinek népszerű ábrázolásai közé tartozik – a tehénpásztorlányok szórakoztatásának jelenetén kívül az is –, amikor gyermekként látjuk, amint éppen rosszalkodik, például vajat csen. Ennek a jelenetnek gyakori ábrázolása, hogy a gyermek Krisna négykézlábra ereszkedve, egy szál ágyékkötőben mászik, és kezében egy vajgolyót tart, illetve amikor egy vajasbödönből csurog a kezére a vaj.

Ezen kívül hintázni is szeret:)

hinta

A gyermek Krisna tiszteletének és ábrázolásának analógiájára a késői buddhista művészetben jelent meg és vált népszerűvé Buddhának gyermekként való ábrázolása. A pufók fiúcskaként megjelenített Buddha teste ilyenkor csupasz, mindössze ágyékkötőt vagy vállszalagot visel. A történeti Buddháról (Gautama Sziddhártha) úgy tartja a hagyomány, hogy a lumbini park virágoskertjében történt csodás megszületése után hét nagy lépést tett. A győzedelmes testhelyzet, miként egyik kezével az égre, a másikkal a földre mutat, a világ felett aratott győzelmét jelképezi.

Birth of Buddha

Visszatérve a fő témánkhoz, a gyermekként ábrázolt istenek közül igen népszerűek az indiai kultúrában például Krisna, Hanumán és Ganésa születésével, gyermekkorával kapcsolatos történetek. Íme egy-egy kis videó!

Vélemény, hozzászólás?


Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com LogoHozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával.
Kilépés / 
Módosítás )

Google+ képHozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával.
Kilépés / 
Módosítás )

Twitter képHozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával.
Kilépés / 
Módosítás )

Facebook képHozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával.
Kilépés / 
Módosítás )

Kapcsolódás: %s
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *