Szent Név ünnep a budapesti hindú templomban

A tavasz első napsugaraival felvettem a tavaszi szárímat, egyúttal készülődésbe kezdtem. Megtudtam, hogy van Budapesten egy hindú templom, ezért elhatároztam, hogy felkeresem. Elmesélem, mit láttam.

2018. március 25-én, vasárnap a Szent Név napját, Krisna ünnepét tartották a csillaghegyi Lélek Palotájában. Az egész napos program során tánccal, ülő, zenélős mantrameditációval (Krisna nevének ritmusos ismételgetésével) ünnepelnek a hívők. Erre én is kíváncsi voltam!

Az épületbe lépve, a szokásokhoz híven levetettem az utcai cipőmet, fejemet, vállamat, lábamat szárí takarta, ahogy illik. Az üvegajtókon át egy szikla tetején ülve rögtön megláttam Gópála szobrát, amit testközelből is megnézhettem, ehhez persze külön engedélyt kértem. Gópála a szép vonású ifjú Krisnának, a tehénpásztor fiúnak gyermeki ábrázolása, aki a fuvola isteni hangjával elbűvölte a tehénpásztorokat, akik között nevelkedett, ezért egy tehénke társaságában ábrázolják, kezében hangszerét tartja.

Gopala
Gópála

A Gópála jelentése: a „tehenek védelmezője”. Gondolom, az sokak számára ismert tény, hogy a tehén szent állat Indiában, tejet adó anya értelemben szerepel a hindú kultúrkörben, ahol megkülönböztetett szerepet tölt be, az indiai utcákon szabadon kóborló társait is tisztelet övezi.

szent_tehen_India
Szent tehén

De hogy ki is pontosan Gópála, vagyis Krisna? Bemutatom röviden.

Krisna,  a mindenkit vonzó
A világszép Dévakí nyolcadik gyermekeként születő Krisna, Visnu nyolcadik megtestesülése, avatárája, aki a hindúk egyik legszentebb szövege: a Bhagavad-gítá szerint maga az Istenség Legfelsőbb Személyisége. Világrajövetelét jóslat előzi meg, mely Dévakí bátyjának, Kanszának pusztulását jövendöli. Visnu tanácsára az újszülöttet (melyben ő maga testesül meg), a pásztornép fejedelmének, Nandának születendő gyermekével cserélik ki, aki értesülvén a veszélyben lévő fiúról, népével együtt Vrindávanba költözik. A gyermek Krisna igen csintalan, emellett emberfeletti képességekkel rendelkezik és bámulatos tettek sorát hajtja végre. Kétéves születésnapja alkalmából Nanda ünnepi lakomát ad, és megérkezik a finom ételekkel gazdagon megrakott szekér. Az edényekben mindenféle földi jó: vaj, tej, túró, rizs, méz, gyümölcs található. Miközben a népes forgatag az előkészületekkel foglalatoskodik, senki nem figyel a szekér körül kószáló gyermekre, még sírását sem hallják, ezért a nagy erejű Krisna megdühödik és felborítja a súlyos szekeret, annak minden rakományával együtt, ami szanaszét repül. Egy másik alkalommal a gyermek vajat csen, és elmászik vele, ezért az asszonyok – büntetésből – egy fához kötözik, azonban Krisna könnyűszerrel megszabadítja magát, mert egyetlen rántással gyökerestül tépi ki a fát a földből. Máskor pedig sarat eszik és játszópajtásai, a tehénpásztor fiúk beárulják anyjának, Dévakínak, aki arra kéri haszontalan gyermekét, hogy nyissa ki a száját. Krisna szófogadóan kitátja a száját, melyben Dévakí nem sarat lát, hanem a gyermekben lakozó univerzumot, az eget, az égbolt régióit, az egész bolygót, hegyeivel, óceánjaival. Látja a süvöltő szeleket és a villámokat, a holdat, a csillagokat, az egész teremtett világot. Dévakí így ismeri fel az isteni gyermekben Visnu megtestesülését.

 

Krisna és Rádhá
Az idő előre haladtával, Krisna csinos ifjúvá serdül, aki szívesen hódol kedvtelésének, a fuvolajátéknak. Ábrázolásainak kedvelt jelenete, amint állva, egyik lábát kecsesen a másikon keresztbe téve fuvolán játszik. Testszíne olyan, akár a friss esőfelhő. Gyakran ábrázolják gyermekként vajgömbbel a kezében mászva; fuvolázva, amikor is a tehénpásztorlányokat (gópikat), köztük örök társát, Rádhát mulattatja; vagy harc közben, amikor Ardzsuna harci szekerét hatja. Ez utóbbi jelenet a kuruksétrai csata, ami előtt Krisna elmondja a híres Bhagavad-gítát, a hindú vallás és filozófia egyik legfontosabb szövegének tekintett szózatot.

 

 

 

Szent Név ünnep a budapesti hindú templomban” bejegyzéshez egy hozzászólás

Új írása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Powered by WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: