NyusziHopp és kozmikus tojás

Érdekes kérdést kaptam a napokban. Nevezetesen, hogy ismerem-e a húsvéti nyulat? Hááát, a húsvétit éppenséggel még nem – feleltem. De…
ismerem például Tapsi Hapsit, Beatrix Potter Nyúl Péterét, a késésben lévő fürge, fehér nyulat az Alíz csodaországban című meséből vagy Micimackó barátját: Nyuszit, és Dürer nyusziját is.

Ha nem csak rajzolt nyulakban gondolkodom, akkor ismerem még Fibonacci nyúlcsaládját, de csak (nyúl)szőr mentén, mert egyébként kevéssé konyítok a matematikához. Azt viszont tudom, hogy két indiai matematikus már a 12. században leírta azt a sorozatot, amit Fibonacci a 13. században. Ja, és most jut eszembe, hogy a kínai zodiákus negyedik állata is nyúl, és szoros kapcsolatban áll a Holddal. A hagyomány szerint a Holdon egy fa alatt mozsárban töri az örökélet elixírjét. (Csak érdekességként mondom, hogy 2013-ban a kínai Holdistennő-3 elnevezésű űrszonda a Jáde Nyúl nevű holdjárót vitte magával barangolni az égitestre.)

A Hold és a nyúl kapcsolatáról még annyit, hogy Indiában például a Holdban nem arcot látnak, hanem mezei nyulat, aminek a szanszkrit neve sasa, a Holdat ezért sasinak is hívják, ami a nagyjából annyit jelent, hogy “nyulas”. 🙂

Visszatérve a húsvéti nyúlra, és magára az ünnepre: olvasmányaim szerint a húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, amikor Krisztus feltámadását ünneplik. Mozgóünnep, vagyis időpontja a tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtölte utáni első vasárnap, ami ilyen módon március 22. és április 25. közötti időszakra eshet. Az ünnepkör szertartásokkal és népszokásokkal is tarkított ünnepi alkalmakat foglal magában.

De hogyan kerül a történetbe a nyúl?
Kíváncsiságból rákerestem a neten a húsvét szóra angolul (Easter) és németül (Ostern) és többnyire olyan képeket találtam, ahol nyuszi látható tojásokkal. Nyilván nem azért, mert tojást tojik, hiszen nem teszi.:)

husveti kep

De akkor miért kapcsolódott össze a nyúl és a tojás annyira, hogy a tavaszi ünnepkörben a húsvét hívóképének számítanak? Több magyarázat is lehetséges: egyrészt a tojás a feltámadó Krisztus és ilyen módon az újjászületés szimbóluma, ugyanakkor a termékenységet is jelképezi, ahogyan a nyúl is, mivel szapora állat. Ugyanakkor német eredettel is magyarázzák a dolgot, mivel a gyöngytyúkkal rokon császármadár neve németül Haselhuhn (röviden Hasel), a nyúl pedig Hase. Lehet, hogy így került a nyuszi a képbe? Mindenesetre a lényeg: hogy van nyúl, meg tojás is, de azt nem a nyuszi tojja, de ő hozza. Én is készítettem néhány fészket és dekorációt. Ennyi nyuszifészek láttán csak hoz magával valamit a húsvéti nyúl. 🙂

 

NyusziHopp
A nagy nyuszikörképhez a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum japán gyűjteményében őrzött nyulakkal én is szeretnék hozzájárulni. A választottjaim olyan pompás kis faragványok, amelyek nyulat ábrázolnak. Nagyon helyesek: az egyik olyan, mintha egy kerek kekszen üldögélne, a másiknak meg a szája olyan „mesefigurás” (Bob és Bobek:), a harmadik csak simán gyönyörűszép.

Tojás
Sok képet végignéztem az ünnepről és annyi szép, színes tojást láttam, hogy felbátorodtam, és nagy kedvvel próbáltam ki – életemben először – a tojásfestést. Megihletett a gyöngyházfény, ezt igyekeztem visszaadni a fényes színekkel. Íme! 🙂

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Két dolog jut még eszembe a tojás kapcsán, mint kultúrtörténeti érdekesség. Fentebb már volt szó arról, hogy termékenységszimbólum. Erre pedig szépen rímel, hogy a tojás számos teremtésmítosz – köztük az indiai – meghatározó eleme. A Hiranjagarbha például a világtojás vagy kozmikus tojás, ami az univerzum forrása.

Még megannyi érdekesség ideférne, de talán most ennyi is elég. Kellemes ünnepeket!

 

NyusziHopp és kozmikus tojás” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Új írása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Powered by WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: