Goodbye Shanghai | Hello India

2018. április 8-án véget ért a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum Sanghay-Shanghai című kiállítása és a múzeum dolgozói átadták a terepet a következő időszaki kiállítás építőinek. Egy hónap múlva már látogatható az ISTENǀNŐ. A Déví-kultusz és a hagyományos női szerepek Indiában című tárlat! De addig is mesélek nektek pár dolgot a kiállítás munkálatairól.

Természetesen az előző kiállítást le kell bontani annak rendje és módja szerint: azokat a műtárgyakat, melyek a Hopp Múzeum gyűjteményéből valók, be kell csomagolni, feliratozni és visszaszállítani a műtárgyraktárba, ott kicsomagolni és a helyükre tenni. Azonban vannak olyan tárgyak is, amiket más múzeumoktól vagy magánszemélyektől kölcsönzött az intézmény, ezért azokat is ugyanúgy csomagolni, feliratozni, szállítani kell oda, ahonnan kölcsönözve lettek. És ha már nincsenek tárgyak a térben, hozzá lehet kezdeni az installációs elemek lebontásához, elszállításához. Sok ember dolgozik ezen, a művelet pedig igénybe vesz néhány napot, így csak ezután lehet átadni az üres terepet a következő kiállítás építőinek, akik egy egész csapattal már hosszú hónapok óta javában dolgoznak a látványterveken. Az új kiállítás kurátorának munkája sem csak most kezdődik el. Ahhoz, hogy egyáltalán új kiállítás létrejöjjön a múzeumban, az adott kurátornak – ideális esetben – már évekkel korábban tudnia kell, hogy mikor következik az ő kiállítása, ott mit akar bemutatni, mely tárgyakat, milyen összefüggésben. Ha ezt kitalálta, akkor pályázatot ír, hogy megvalósulhasson a kiállítás. Közben folyamatosan kutat, konferenciára jár, tanulmányokat ír, katalógust készít, megírja az összes kiállításra kerülő tárgynak a feliratát, a kiállítási terekbe kerülő teremszövegeket, és még sorolhatnám. Rengeteget ír, keveset alszik. 🙂

Emellett elgondolja, hogy amit ki akar állítani, azt hogyan szeretné bemutatni és ötleteit elmondja a kiállítás látványtervezőinek, építőinek, és együtt gondolkodnak tovább. A kurátor munkáját további kollégák segítik: kurátor asszisztens, adattáros, könyvtáros, restaurátor, gyűjteménykezelő, kiadványkoordinátor, fotós, szerkesztő, fordító, lektor, kiállításszervező, programszervező, sajtós, grafikus, múzeumpedagógus, technikus…stb. A munkájukat természetesen a kurátor fogja össze, de a nagy egészben mindenki végzi a maga feladatát, különböző határidők szerint. Egy időpont azonban mindenki számára ugyanaz: a kiállítás megnyitójának dátuma, addira mindennek, mindenkinek el kell készülnie. 🙂

Mint megbízott külsős kollégának, nekem is akad tennivalóm, hiszen ezért utaztam ide Indiából. Én azért felelek, – többek között – hogy a kiállításban legyenek olyan szövegek, amik az ifjabb korosztály számára segítenek érthetővé tenni az információkat. Mivel nem tudok mindenütt jelen lenni, ezért készült rólam egy rajz is, ami megsokszoroz engem és így már könnyedén igazítom útba a majdani kiállítás ifjú látogatóit. Nem lesz más dolguk, mint engem követni!:)

Radhika rajz
A szárím színét majd a fal színéhez igazítjuk.:)

A lebontott Sanghay-kiállításból pár kicsi installációs elemet megtartottam, még jól jöhetnek.:) És ha már ott voltam az üres térben, le is mértem ezt-azt és megnéztem az új kiállítás látványterveit, hogy hol és mire van hely ahhoz, amit kigondoltam.

Az egyik ötletemhez csodás anyagot találtam! Hogy mi készül belőle, még nem mondhatom el, de hamarosan meglátjátok.:)

anyagvalasztas
pompás anyag

Most rohannom kell, mert rengeteg papírmunka vár rám, de még jelentkezem!:)

papirmunka

 

 

 

 

 

Goodbye Shanghai | Hello India” bejegyzéshez 5 hozzászólás

Új írása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Powered by WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: