Múzeum a könyvespolcon, avagy a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon jártam

Ma ellátogattam a XXV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra, ahol az Élő MúzeumCafé beszélgetés című programon a múzeumok könyvkiadó tevékenysége volt a téma. A múzeumlátogatók számára már elvárás, hogy egy új kiállítás megnyitásakor rendelkezésre álljon a kiállítás katalógusa magyar és angol nyelven, és lehetőleg múzeumpedagógiai kiadvány is kísérje a tárlatot. Ezeknek a kiadványoknak a létrehozása hatalmas munka a szakemberek részéről, és ez még csak a jéghegy csúcsa, hiszen egy múzeum a katalógusokon kívül más kiadványtípusokat is megjelentet. Az alábbiakban a Hopp Ferenc Múzeum közelmúltban megjelent kiadványtípus kínálatából szemezgettem, a teljesség igénye nélkül.

SZPM_MNG stand
A Millenáris ‘D’ épületének D18-as standján megtaláljátok a Hopp Múzeum kiadványait is!

Kiállítási katalógus/Tanulmánykötet

Shangay-Shanghai. Párhuzamos eltérések Kelet és Nyugat között címet viselő kötet az azonos című kiállításhoz kapcsolódó tanulmánykötetként jelent meg 2017-ben magyar és angol nyelven és a 20. század első felében Shanghaihoz hosszabb-rövidebb ideig kötődő magyarok művészei vonatkozású tevékenységét és a korszak magyarországi Kelet-képét mutatja be. Szokatlan nézőpontok alapján, számos társművészeti terület bevonásával eddig alig kutatott témákat és ismeretlen tárgyakat, tárgytípusokat vesz górcső alá, s láttatja a Magyarországon a 20. század első felében megjelenő távol-keleti, illetve a Keleten, elsősorban Shanghaiban magyar közvetítéssel megjelenő nyugati hatásokat.

Tudtátok, hogy az 1943-as Sziámi macska és az 1943-44-es Machita című magyar filmben számos műtárgy szerepelt a Hopp Múzeum gyűjteményéből? 🙂

 

 

Bibliotheca Hungarica Artis Asiaticae sorozat legújabb tagjai

Baktay Ervin: Keleti levelek című, kétkötetes kiadványa 2018-ban jelent meg. Baktay – Keleti levelek címen – folyamatosan tudósította a Magyarság című lap olvasóit első indiai utazása (1926–1929) során szerzett élményeiről, 1928-tól fogva pedig a Pesti Hírlapban folytatta a rendszeres tudósításokat. A kutatás során összesen nyolcvannégy Keleti levél került elő, melyek később alapul szolgáltak Baktay híres, India című, monumentális könyvéhez. A kötetek elsősorban ezeknek az eddig szinte teljesen ismeretlen írásoknak és az ekkor készült, jórészt először publikált fotóknak az összegzését kívánják bemutatni. Külön csemegét jelentenek a Baktay legjobb barátjához, Huzella Pál festőművészhez íródott „Keleti levelek”, melyekben az általa már megírt eseményeket sokkal személyesebb, ironikus nézőpontból is bemutatta. Ezekre Huzella egy-egy remek karikatúrával válaszolt, melyek ugyancsak megtalálhatók a kötetekben.

Az én egyik kedvenc Huzella-karikatúrám a “Fölfedezem Indiát” című rajz, ahol Baktay Ervin távcsővel a vonaton ül félalakban, nyomában egy bengáli tigris száguld, lentebb egy fakír tüskés ágyon ül, Gándhí uborkát szeletel.:)

 

 

Múzeumpedagógiai Kiskönyvtár sorozat

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum 2014-től egy olyan – saját kiadványai sorában új – kiadványtípust indított útjára, mely az ázsiai kultúrák hiteles bemutatását tűzte ki célul, elsősorban a fiatal korosztály számára. A sorozatban megjelenő kötetek könnyen olvasható és befogadható információkat tartalmaznak, mégis széleskörűen adnak tájékoztatást. Nemcsak a régmúlt, történelmi időkről beszélnek, hanem kortárs és előremutató jelenségekkel is megismertetik az olvasót. A fiatal korosztálynak szóló könyvsorozat az ázsiai civilizációk és kultúrák világába nyújt bepillantást, nem hagyományos módon. Az íráson, a nyelven, a művészeten, az ünnepeken, a sporton keresztül is világosan kirajzolódik az a jellegzetes kulturális karakter, amely segít eligazodni ebben a sokszínű világban. A kötetek illusztrációs anyagát alapvetően a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum gyűjteményi egységeiben őrzött műtárgyak fotói alkotják. A köteteket mindig az adott kultúrából származó mese vagy történet zárja.

Kinai kiskonyv

A sorozat eddig megjelent kötetei: Korea, Japán, Kína és már előkészületben van a 2019-ben 100 éves jubileumát ünneplő Múzeum Hopp Ferencről szóló kiadványa. 🙂

muzeum_a_konyvespolcon
Nekem már ott van a Múzeum a könyvespolcomon. 🙂

Ha ellátogattok a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum májusban nyíló indiai kiállítására, újabb kiadványokkal találkozhattok!

Múzeum a könyvespolcon, avagy a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon jártam” bejegyzéshez 4 hozzászólás

Új írása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Powered by WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: