Tudod-e?#2

Folytatódik az Indiával kapcsolatban álló érdekességek gyűjteménye. Nézzük, mik ezek!

Ali és a majmok | Messze valahol Indiában … – így kezdődik az az indiai mese, amely magyar nyelven Lukáts Kató (1900-1990), híres magyar grafikusművész csodás rajzaival eleveníti meg a turbánárus Ali és a csalafinta majmok történetét.


Mese a hálátlan királyfiról és a hálás állatokról |
Egyik délután a szállásadóm könyveit nézegettem és A világ leggazdagabb verebe című könyvben találtam egy mesét, aminek az alapja egy indiai történet lehet. Nagyon szépek a rajzok, nézzétek meg ti is!

Mese a hálátlan királyról és a hálás állatokról


Szandokán, a maláj tigris|
Kabir Bedi, az egykori maláj tigris már 72 éves! A színész a hajdan volt Brit-India-beli Lahorban (ma Pakisztán) született 1946-ban. Világszerte ismertté az 1971-ben készült, hatrészes sorozattal vált, amiben egy maláj kalózt alakított. A történet a 19. században játszódik, ahol a maláj hazafi az angol gyarmatosítók és különösképpen Lord Brooke, a “fehér rádzsa” ellen harcol. (A szanszkrit rádzsa szó a király szóval rokon.)

Sandokan
Sandokan TV Show | Watch Sandokan online – Hungama

A Neoton Família által énekelt slágerre sokan emlékezhetnek. 🙂 Emlékeztetőül íme:
Sandokan, Sandokan, tenger tigrise,
Támad a banda.
Sandokan, Sandokan, újra
Tűzbe megyünk, vagy a vízbe esünk, ha vezetsz.


Bollywood
| Maga a szó Mumbaí korábbi nevének, Bombaynek és az amerikai filmgyártás fellegvárának számító Hollywoodnak az összepárosításából jött létre. BollywoodEnnélfogva olyan hely valójában nincs, hogy Bollywood, sokan pedig magát a kifejezést is negatív, minősítő jelzőnek tartják, mégis ez honosodott meg a köztudatban. Azt azért érdemes tudni, hogy Bollywood nem egyenlő az indiai filmgyártással, mert ez csak a Bombay-ban készült hindí nyelvű közönségfilmeket jelöli, ezen kívül viszont Indiában szinte minden államnak megvan a maga filmgyártása, például Bengál híres a művészfilmjeiről, vagy Tamil Nadu az akciófilmjeiről.


Fröbel adományai és Le Corbusier | Csandigarh, India
Friedrich Fröbel (1782–1852), a gyermekkert (óvoda) megalapítója, bizonyára sokak számára ismerős, mint ahogyan az általa kidolgozott – az egyszerűtől az összetettig ívelő – eszközök és foglalkozások rendszere, melyet magyarul fröbeli adományok néven fordítanak. (angolul Fröbel Gifts, németül Fröbelgaben). Azt talán már kevesen tudják, hogy több művész életében is meghatározóak voltak ezek az adományok. Hogy csak néhányukat említsem: Paul Klee, Piet Mondrian, George Braque, Wassily Kandinsky, Frank Lloyd Wright életművében is inspiráló hatásuk volt. (Önéletrajzának egy figyelemre méltó részében Frank Lloyd Wright külön meg is említi.) Témánk szempontjából különösen érdekes Le Corbusier (1887–1965), francia építész, teoretikus, akinek elég csak megnéznünk az 1951-1956 között épült csandigarhi Igazságügyi Palotáját, és máris azt érezzük, mintha csak Fröbel építőelemeit használta volna!


Oppenheimer és a Bhagavad-gítá
Julius R. Oppenheimer (1904-1967) amerikai elméleti fizikus vezette a Manhattan-tervet, amelynek keretében az Egyesült Államok kifejlesztette az atombombát. Oppenheimer visszaemlékezéseiben olvasható, hogy midőn az első kísérleti atomrobbantás megtörtént, a fizikusnak kedvenc olvasmányából, a hindú vallás egyik szent könyvének számító Bhagavad-gítából jutott eszébe e sokatmondó sor: „Én lettem a halál, a világok pusztítója.”

 

Tudod-e?#2” bejegyzéshez egy hozzászólás

Új írása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Powered by WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: