ISTEN|NŐ. A Déví-kultusz és a hagyományos női szerepek Indiában

Május 10-én megnyílt az ISTEN|NŐ. A Déví-kultusz és a hagyományos női szerepek Indiában című kiállításunk a Hopp Ferenc Múzeumban! Igazából már tegnap, a megnyitó napján szerettem volna posztolni, de elsodort a nap és el is fáradtam rendesen. De most pótolok mindent!:)

Már korán reggel nagy volt a sürgölődés: zajlott a kert berendezése, a kiállítótér kitakarítása, a múzeum shopban a katalógusok és a múzeumpedagógia kiadványok is a helyükre kerültek, hogy mire megjönnek a sajtó képviselői délelőtt, minden tökéletes legyen!:)
Az elmúlt napok, hetek, hónapok fáradalmaitól a kollégák és én már kevésbé voltunk kisimultak, de minden erőnkkel azon voltunk, hogy remek nap kerekedjen, szerencsére az időjárás is kegyes volt hozzánk, így a kerti megnyitó rendben lezajlott, és közben gyönyörködhettünk Abhisék Szingh kortárs képzőművész alkotásaiban, melyek a múzeum kertjében kerültek installálásra.


A kiállításról röviden
http://hoppmuseum.hu/kiallitas

“A kiállítás  kiemelt célja, hogy a hindú Istennő különböző megjelenési formáit az általuk betöltött női szerepek szerint mutassa be. Miközben az Istennő szépségként, feleségként, anyaként és harcosként jelenik meg, a kiállítás arra a kérdésre keresi a választ, hogy ezek az idealizált női szerepek hogyan valósulnak meg a földi társadalomban. A kiállított tárgyak széles skálán mozognak a klasszikus művészet plasztikus alkotásaitól a kortárs képregényig, ezzel is kiemelve a régi és új hindú művészet állandó témáit és formavilágát. A bemutatásra kerülő tárgyak túlnyomó része a Hopp Múzeum indiai gyűjteményének anyagából került ki, ehhez csatlakoznak a kortárs képzőművész, Abhisék Szingh egyedi vizualitást tükröző munkái, melyek középpontjában szintén az Istennő figurája áll. A kiállítás külön érdekessége, hogy évtizedek óta ez a Hopp Múzeum első hindú művészetet bemutató kiállítása, és hogy a legősibb korok vallásos kultuszait, valamint a legújabb korok társadalmi berendezkedését, nőképét egyaránt vizsgálata tárgyává teszi.”

A kiállítás megtekinthető: 2018. május 11. – 2019. január 6.

Kurátor: Válóczi Róbert indológus

ISTEN NO

A kiállításhoz magyar és angol nyelvű tanulmánykötet, valamint magyar nyelvű múzeumpedagógiai kiadvány tartozik, mely a képregények világát megidézve mesél a hindú istenek és istennők csodás történeteiről.:)

A kiállításban QR-kódok és Augmented Reality (kiterjesztett valóság) segíti az ismeretszerzést és az adott témában való elmélyülést, a kiállítótér több pontján elhelyezett kultúrafelfedező batyuk pedig kézzelfogható élményt nyújtanak minden korosztálynak.:)

kulturafelfedezo batyuk

A kiállítás első műtárgya egy Ganésa szobor, hiszen Ganésa az akadályok elhárítója. Erre pedig nagy szükség van:)

Ganesa pudzsa

India története két szálon is értelmezhető: egyrészt a tudományos vonalon, másrészt a mitikus ősidőkben, Brahmá születése kezdetén, időszámításunk előtt…egy olyan számmal kifejezve az időt, amit kimondani is nehéz, de valahol 1012-en, egészen pontosan i. e. 155 billió 521 milliárd 972 millió 949 ezer 119 évvel ezelőtt. 🙂

India masik tortente

Mindent persze nem árulhatok el! Ha szeretnétek látni egy igazán érdekes, izgalmas kiállítást, gyertek, mindenkit szeretettel várunk!:)

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Powered by WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: