Fagylalttenger és tejóceán

Úgy alakult, hogy ma fagylaltnapot tartottam:) Nem szándékosan persze, de így jött ki a lépés, van ilyen.:) Mindkét alkalommal ehető gyöngyök kerültek a finom gombócokra, majd ahogy olvadt a jeges finomság, hol eltűntek-hol felbukkantak a fényes gyöngyök a fagylalttengerben, mint valami csodás drágakövek. Erről eszembe jutott egy történet….

Valamikor réges-régen dévák és aszurák, jó és ellenséges istenek vetélkedtek egymással, és hogy saját létüket biztosítsák, mindkét csoport elhatározta, hogy megszerzi az amritát, a halhatatlanság italát.

Miután kifürkészték, hogy a Tejóceánnak nevezett kozmikus víz rejti a keresett italt, és sok más értékes dolgot, elhatározták, hogy kiköpülik a Tejóceánt. Ehhez azonban a két ellenlábas csoportnak össze kellett fognia, ezért össze is gyűltek, hogy tanácskozzanak. Megállapodtak abban, hogy a szent Mandara-hegyet fogják köpülőfának használni, ezért kiemelték azt a helyéről, és csúcsával lefelé fordítva belemerítették a Tejóceánba.

Igen ám, de mivel forgassák, ahhoz köpülni tudjanak!?- tanakodtak.

Vászukít, az alvilági kígyók fejedelmét hívták segítségül, akit körbetekertek a hegyen, mint valami kötelet.

tejocean (3)

De vita kerekedett abból, hogy melyik csoport fogja a kígyó fejét és melyik a farkát. Mivel Visnu tudta, hogy a folyamatos dörzsöléstől a kígyó teste majd felhevül és mérget okád, ezért a jó istenek átengedték a fejet a gonosz isteneknek.

tejocean (4)

Megkezdődött a köpülés, húzták-vonták a kígyó testét, forgott a hegy, de minduntalan belesüllyedt a tengerfenékbe. Ekkor ismét Visnu állt elő a megoldással, felöltötte második megjelenési formáját és teknős képében a víz alá merült, hátára vette a hegyet, így már rendesen lehetett köpülni a Tejóceánt, ami ontotta magából a kincseket.

 

Csodálatos drágakő, szilaj paripa, háromormányú elefánt, csodafa, Laksmí istennő és még megannyi kincs bukkant fel, köztük a csodatévő tehén is, ami minden kívánságot teljesít.

Azonban a folyamatos mozgatás hatására Vászukí teste felhevült, és ahogyan azt Visnu előre látta, mérget kezdett okádni, mely a világot pusztulással fenyegette. Ekkor Siva (nevének jelentése jóságos, kegyes) a kígyó kiömlő mérgét lenyelte, és ettől kék színű lett nyaka, torka, nyelve. Ezért is hívják néha Kéktorkúnak.

Még néhány gombóc fagyi és az én torkom is bekékül…a hidegtől.:)

20180603_175003

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Powered by WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: